EROİN BAĞIMLILIĞI NEDİR?
Eroin Nedir?
- Eroin; narkotik analjezik olan morfin’in yarı sentetik türevidir.
- Beyaz, koyu gri, fildişi ve kahverengi tonlarda, küçük kristaller halinde veya un gibi toz halinde bulunabilir. Kokusuz ve acıdır.
- Solunum yoluyla (sigaraya sarılarak, buharı koklanarak veya burundan çekilerek), ağızdan, kas içi ya da damar içi enjeksiyon yoluyla kullanılabilir.
Sokak İsimleri:
Mal, beyaz, toz, beyaz kelebek, kağıt üstü, haşhaş, kireç, kar, cevher, kız, beyaz peynir, ilaç vb…
Kullanan kişide hangi etkileri ortaya çıkarır?:
- Etkisi 20 dakikada başlar, 45-90 dakikada en yüksek düzeye ulaşır ve 4-6 saat sürer.
- Damar yoluyla kullanıldığında ise etki 1-2 dakikada başlar, 10-20 dakikada en yüksek düzeye erişir ancak bu yolla etki daha kısa sürer.
- Uyuşturucu etkisi vardır, kullananların %90’ında uyuşukluk hali oluşturur. Zihinsel bulanıklık meydana getirir. Çevreye karşı ilgisizlik, hareketlerde ve konsantrasyon yeteneğinde azalma ortaya çıkarır.
- Solunumun hızını ve derinliğini azaltır, özellikle yüksek dozlarda solunum durmasına neden olabilir.
- Vücut ısısını düşürür, tükürük salgısını azaltarak ağızda kuruluk yapar, astımlılarda astım krizine neden olabilir.
Neden Kullanılır?
- Düşük sosyo-ekonomik çevrelerde daha sık görülmekle birlikte, yüksek sosyo-ekonomik düzeye sahip çevrelerde de kullanılabilmektedir.
- Boşanmış anne-baba, tek ebeveyn, aileden en az birinin madde kullanıyor olması eroin kullanımı için önemli risk faktörleridir.
- Eroin kullanımında toplumsal çevrenin, arkadaş gruplarının, maddenin kolay temin edilebildiği ve madde kullanmanın prestij, güç ve üstünlük sağladığı ortamların rolü büyüktür.
Bağımlılık nasıl oluşur?
- Eroin kullanımına bağlı bağımlılık genellikle birkaç defa kullanmakla ortaya çıkar. 1-2 hafta gibi kısa sürede eroine tolerans gelişir.
- Tolerans; kişinin aynı etkiyi elde edebilmek için kullanmakta olduğu madde miktarını giderek arttırmasıdır. Kullanma süresi arttıkça gerek bağımlılığın gerekse toleransın derecesi artar.
- Bağımlılık oluştuğunun en önemli göstergesi, maddenin birden kesilmesi sonucu ortaya çıkan yoksunluk bulgularıdır.
Yoksunluk Bulguları Nelerdir?
- Eroin bağımlısı olan bir kimsede son dozdan sonra 8-12 saat geçmesi ya da eroinin kesilmesi bazı belirtilere neden olur. Bu belirtilere ‘yoksunluk belirtileri’ denir.
- Bu belirtiler genellikle 7-10 gün içinde geçer. Ancak bazı belirtiler 3-6 ay devam edebilir.
- Bu belirtilerin şiddeti hastanın kişilik özelliklerine, yaşına, kullanmakta olduğu doza, kullanım yoluna, kullanmakta olduğu diğer maddelere ya da ilaçlara ve diğer sağlık problemlerinin olup olmamasına göre değişebilir.
- Genellikle önce gözyaşının artması, burun akıntısı, terleme ve esneme ortaya çıkar.
- Huzursuzluk, sıkıntı, gerginlik, titreme, göz bebeklerinin genişlemesi, kan basıncında artma, kalp çarpıntısı, bulantı, kısa kılların dikleşmesi, şiddetli hapşırma, ishal, karın krampları, kas ağrıları gibi belirtiler ortaya çıkabilir.
- Hasta tüm bu semptomlara karşı koyamaz ve tekrar madde kullanmak zorunda kalır.